Gerincterápia – a helyes ülés

– Amint azt egy specifiuksan gerincterületre irányított Hatha jóga tanfolyamon elsajátítottam, szeretném Veletek megosztani az ülés közbeni helyes testtartást:

– Mivel gerincünk “alulról építkezik”, elôször medencénket kell helyesen beállítani. Erre egy egyszerû feladat: ülés közben billentsük lassan, lazán elôre-hátra medencénket (akkor végezzük jól a gyakorlatot, ha aderekunk közben domborít és homorít). Állítsunk be egy ún. közép-helyzetet: medencénk maradjon enyhén elôrebillentve (a felsô részét nézve), a derekunk pedig enyhén homorítva.

– Csípôszélesség terpeszben üljünk, a talpak legyenek párhuzamosak, és egyenletesen helyezkedjenek el a talajon. Semmiképpen ne legyen a láb lábujjhegyen, és ne keresztezzük a lábainkat!

– Mindkét ülôgumonkon egyenletesen üljünk, testsúlyunk mindkét csípôizületet egyenletesen terhelje meg!

– A csípô, térdizületek hajlásszöge 1oo-11o fok legyen, azaz inkább magasabban üljünk mint alacsonyabban!

– A törzsünk kb 11o fokos szögben álljon, ezt a széktámla megfelelô döntésével érhetjük el. Igyekezzünk hátradôlni és nekitámaszkodni a széktámlának.

– Vállainkat tartuk enyhén lehúzva, laponckánkat közelítsük a gerinc felé, mellkasunkat kissé nyomjuk elôre!

– Fejünk a törzs folytatása legyen, fejtetônkkel nyújtózzunk felfelé, állunkat húzzuk be. Fejünket ne nyújtsuk elôre.

– Mindig üljünk szembe a számítógéppel, különben az elfordított testhelyzet miatt aszimetrikus terhelés éri agerincet.

– Az aktív ülésmód elérése a cél, ami az izmok tónusával, az izomerejével történô ülést jelenti. Hasunk ezért legyen enyhén behúzva.

– Ülés közben érdemes néha a medencét billenteni, a vállakkal körözni, fejjel-nyakkal körözni, nyújtózkodni.

– Figyeljünk a lépzésre, idônként ritmusosan-lassan végezzünk pár mély hasi légzést (lehet teljes jógalégzés is, ami a hasból indul felfelé a tüdôcsúcsig, majd hasból ki és úgy kifelé felfelé). Belégzésnél nyújtózkod junk fejtetôvel fölfelé, kilégzénél tartsuk meg ezt a helyzetet.